EV ALIRKEN TAPUDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Ogün geldi! Yıllardır hayalini kurduğunuz eve sonunda sahip olacaksınız. Peki, ev alırken tapuda dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları biliyor musunuz? Şimdi, tapu işlemleri öncesinde ve sırasında dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım.
Evin İskanı Olup Olmadığını Kontrol Edin
İskan, bir binanın, çizilen projesine uygun olarak inşasının tamamlandığını gösteren belgedir. İskan belgesi olmayan binalar yasal değildir ve haklarında yıkım kararı verilebilir. Eğer sıfır bir daire almıyorsanız binanın projesine uygun bir şekilde inşa edildiğini, diğer bir deyişle iskanının geçerli olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Eğer henüz inşa aşamasında olan bir konut satın almayı düşünüyorsanız da bu aşamada bilinen gayrimenkul firmalarından ev satın almanızı öneririz. Çünkü iskan, inşa tamamlandığında verilen bir belgedir ve binayı inşa edenler iskan belgesini aldıktan sonra değişiklik yapmayı planlayabilirler. Güvenilir gayrimenkul firmalarında ise böyle bir durum görülmez. Eğer almak istediğiniz evi inşa eden firma ya da müteahhit hakkında bir bilginiz yoksa araştırma yapmanız, hatta bu konuda yazılı bir beyan almanız fayda sağlayabilir.
Tapuya Gitmeden Önce Yapmanız Gerekenler
Ev satın almadan önce evin tapusunu görmek isteyebilirsiniz. Eğer güvenilir bir gayrimenkul projesinden ev almıyorsanız tapuyu sorgulamanızda yarar var. Tapu ve parsel sorgulamayı, e-devlet ya da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü web sitesinden yapabilirsiniz.
Alım-satım işlemlerine geçmeden önce evin borcu olmadığına emin olmalısınız. Bu süreçte evin bağlı bulunduğu belediyeye gidip evin vergi borcu dâhil herhangi bir borcu olmadığına dair belge almalısınız.
Tapu dairesine gidip evi almadan önce yapmanız gereken bir diğer şey ise evin DASK poliçesi olup olmadığını öğrenmektir. Zorunlu Deprem Sigortası’nın geçerliliği 1 yıldır ve her yıl yenilenmelidir. Tapu işlemleri sırasında ev için DASK yapılması gerekir.
Eğer konut kredisi ile ev satın alıyorsanız bu süreçte bankanız ev için DASK yapar. Eğer evi peşin alacaksanız bu durumda ev sahibinin DASK yaptırması gerekir. Tapu Dairesi’ne gittiğinizde tapu harcı ödeyeceksiniz. Bu harcın yarısını satıcı, yarısını ise alıcı öder. Fakat bazı durumlarda ev sahibi ve alıcı, bu konuda farklı bir anlaşmaya varabilirler. Bu nedenle tapu harcı konusunu tapu işlemlerinden önce konuşmanız sağlıklı olacaktır.
Yeni ev satın alacaksınız ve evi üzerinize alabilmek için elbette ki Tapu Müdürlüğü’ne gitmelisiniz. Tapuya gitmeden önce randevu almayı ihmal etmemelisiniz; çünkü yaşanan yoğunluk, uzun süre beklemenize ve işinizin aksamasına sebep olabilir.
Güvenilir Projelerden Ev Almak En Sağlıklısı
Ev satın alma işlemleri sırasında nasıl bir yol izleyeceğinizden emin değilseniz ve güvenilir bir firmadan ev almadığınız için daha sonradan pişman olmak istemiyorsanız sizin için en iyisi kesinlikle bilindik gayrimenkul şirketleriyle çalışmaktır.